Jak nie dać się „ugotować” nieuczciwym kontrahentom

Branża gastronomiczna

Firma

Zakład Chef in a Box, przygotowujący wysokiej jakości, ręczne robione posiłki. Założony przez Paula Mulligana w Drumshanbo. Marka obecna jest na irlandzkim rynku od prawie 10 lat. Gotowe dania tego producenta można kupić w supermarketach w niemal całym kraju.

Wyzwanie

Mimo, że właściciel Paul Mulligan posiada wieloletnie doświadczenie w gastronomii i zna branżę od podszewki, firmie nie udało się uniknąć problemów. Przedsiębiorstwo dobrze prosperowało do czasu, gdy zaczęły dotykać go zatory płatnicze. Spowodowali je kontrahenci, którzy nie płacili swoich zobowiązań na czas. Właściciel biznesu zamiast koncentrować się na jego rozwoju musiał uporać się z bieżącymi kwestiami finansowymi.

Rozwiązanie

Producent nie zdecydował się ani na szukanie inwestora, ani skorzystanie z kredytu. Wybrał rozwiązanie, które pozwoliło mu zamienić faktury na gotówkę. Rozpoczął współpracę z firmą faktoringową Bibby Financial Services. Analiza działalności przedsiębiorstwa pozwoliła na dobór właściwej formy finansowania dla tego podmiotu. Od momentu nawiązania relacji z faktorem obroty firmy znacznie się zwiększyły. Wzrosła także liczba supermarketów, do których producent dostarcza swoje wyroby.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się co zrobić aby poprawić płynność finansową swojego przedsiębiorstwa zapisz się do naszej listy.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych w formularzu moich danych osobowych w celu kontaktu ze mną, jako przedstawicielem firmy, do której kierowany będzie przekaz marketingowy.

Administratorem podanych w formularzu danych osobowych jest Bibby Financial Services Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305) przy al. Jerozolimskich 134. Dane przetwarzane będą zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 1182 z późn. zm.) w celach marketingowych. Każda osoba ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania.